Tenerife
Solskinsøen i Atlanterhavet
Tenerife er den største af De Kanariske Øer, og inde på midten hviler vulkanen Teide. Trods et beskedent areal – lidt over Falster og Lolland til sammen – er solskinsøen spækket med oplevelser for store og små. Din ferie på Tenerife byder på underholdning på land, til vands og i luften – eller endda inde i øen, på tur i vulkangrotter. Tenerife har alt lige fra vandland, hvalsafari og windsurfing til golf, helikoptereventyr og lækker spansk tapas.
Ferie på Tenerife giver dig også storslået natur fyldt med kontraster, perfekt for dig der vil udforske øen i vandrestøvler. Og solen skinner løs, uanset om du dykker i Atlanterhavet eller vandrer på vulkaner.
Tenerife er den ideelle sommerdestination – bedre vejr og badevand finder du næppe. Solen skinner trofast året rundt over Atlanterhavets smukke strande med en gennemsnitstemperatur om sommeren på 27 grader. Tenerifes solbeskinnede sydkyst lokker med afslapning under bastparasollen, mens byerne er fyldt med spændende oplevelser. Los Gigantes overvælder med sine 600 m høje klipper, der står vinkelret på vandet, Los Cristianos og Playa de las Américas har alt hvad et turisthjerte måtte begære med shopping og restauranter og forlystelser. Ferie på Tenerife samler dejlige oplevelser for alle aldre på et sted.
Se vores andre skønne rejsemål her
På Tenerife er der oplevelser for alle, uanset alder og interesser, og du bestemmer selv, om det skal være aktiv ferie, ren afslapning eller en blanding.
Den populære ferie-ø er den største af De Kanariske Øer og måler 2034 km2 fordelt på 31 kommuner. Det tager ca. 5 timer at flyve fra Danmark til Tenerife og mindre end tre timer at køre øen rundt. Trods et beskedent areal – lidt over Falster og Lolland til sammen – byder øen et hav af oplevelser og en bred vifte af naturkontraster.
De Kanariske Øer er en spansk øgruppe i Atlanterhavet og ligger vest for Afrika. Øgruppen omfatter foruden Tenerife, seks beboede øer, herunder Cran Canaria, Lanzarote, La Gomera, Fuerteventura, La palma og El Hierro samt seks små ubeboede øer. Tenerife er af vulkansk oprindelse og domineres af vulkanen Teide, som er 3718 m høj og dermed det højeste punkt i Spanien.
Den populære ferie-ø Tenerife er den største af De Kanariske Øer og måler 2034 km2 fordelt på 31 kommuner og med ca. 900.000 indbyggere. Det tager ca. 5 timer at flyve fra Danmark til Tenerife og mindre end tre timer at køre øen rundt. Trods Tenerifes beskedne størrelse, byder øen et utal af oplevelser og en bred vifte af naturkontraster. Øens nordlige del er meget frodig, mens de sydlige kyster er solrige og tørre.
Koncentrationen af spændende, naturskønne, sjove og saltvandsvåde oplevelser per km2 er vanvittig høj på Tenerife. På et og samme sted kan du gå gennem vulkangrotter, møde De Kanariske Øers skytshelgen i en smuk basilika-kirke, besøge en ridderborg og spise med fingrene, og opleve hvaler og delfiner boltre sig i oceanet. Du kan spadsere langs gågaderne i Santa Cruz og La Laguna og nyde de farverige kolonistilshuse fra Columbus' tid. Overalt er der masser af lækker shopping, super gode restauranter og underholdning. Hvis du tager på jeepsafari til den grønne naboø La Gomera, må du til gengæld nøjes med den skønneste fred og ro.
Tenerife er perfekt til aktiv ferie både for par og for børnefamilier. Her er massevis af muligheder for at vandre, cykle, spille golf, alle former for surf, svømme, dykke og dyrke yoga. Et genialt sted at nyde øens mange kontraster mens du er aktiv er i eller omkring Teide Nationalpark. I midten ligger vulkanen Teide, Spaniens højeste bjerg på 3718 m og du kan se toppen fra strandkanten. Du kan både vandre, cykle, løbe og klatre i parken, som er et fascinerende månelandskab. Intet giver gode lårmuskler som at cykle fra kysten og op til Teide Nationalpark i ca. 2500 m højde.
Tenerife har hele otte golfbaner, så du kan også svinge køllen på green’en, men med fare for at du mister overblikket til den smukke udsigt ud over Atlanterhavet og naboøerne.
Tenerife byder på mange spændende byer med både charme, historie, storbyliv og strandpromenade. Er du til ren afslapning i rolige omgivelser - eller er du til storby med masser af liv i gaderne og et væld af butikker - så har solskinsøen Tenerife lidt af hvert.
Der findes mange lækre strande på Tenerife. Særligt i den sydlige del af øen har de fleste strande det karakteristiske sorte lavasand bl.a. stranden i Callao Salvaje ved Atlantic Holiday Centre. Men der findes også kunstige strande på Tenerife med hvidt sand fra Sahara. Uanset farven på sandet, så kan du bade hele året på Tenerife pga. havstrømmene. Om sommeren på Tenerife er vandtemperaturen hele 22 grader, og selv i vinterhalvåret holder den sig på 18 grader.
Tenerife er kendt som la isla amable på De kanariske øer. Det betyder den venlige ø. Det gælder særligt børn, for alle Tenerifes indbyggere, unge som gamle, elsker børn. Bliv ikke overrasket når tjeneren eller recepcionisten stryger Oscar og Line over håret og siger ”nej, hvor er I kønne” og spørger om de har været i poolen i dag. Det er ingen hemmelig markedsføringstrategi. Sådan er øboerne bare og det skal nydes på din ferie på Tenerife.
Tenerife har sol og vand, men også ufatteligt meget andet. Tenerife er fyldt med oplevelser for unge. Prøv kabelbanen op til toppen af vulkanen Teide, som er 3718 m høj. Lej en bil og tag vennerne med surferbyen El Médano, hvor du kan prøve kræfter med alle former for surfing eller bare nyde den afslappede atmosfære og spise lækker mad langs strandpromenaden. Se øen fra oven enten fra faldskærmsflyvning eller på helikoptereventyr. Øv dine salsatrin med de lokale eller nyd øens smagfulde ”Hard Rock mojito”.
Mange på varer på Tenerife er billigere end hjemme. Det skyldes den lave, kanariske moms, på 7% mod 21% på det spanske fastland. Særligt tøj og sko, tasker, parfume og (sol)briller er billigt på Tenerife. Alkohol og cigaretter er også meget billigere end hjemme.
Du får det bedste ud af din sommer, når du er sikker på sol og varme. Og netop på Tenerife kan du se frem til sol fra en skyfri himmel med en let brise fra Atlanterhavet. Mens sommervejret i Danmark truer med våde og kolde overraskelser, er sommer på Tenerife lig med stabilt, varmt vejr med en gennemsnitstemperatur om sommeren på 27 grader. De afkølende pust fra Atlanterhavet frisker op og gør strandløver og vandhunde veltilpasse.
En vinterferie på Tenerife betyder sommerdage, selvom kalenderen siger januar eller februar måned. Tenerife er kendt for sit evige forår, mens vinterdagene i Danmark bliver korte og kolde. Vinter på Tenerife er en optøende oplevelse med et temperaturgennemsnit på 20 grader i vintermånederne. En let cardigan er praktisk til kølige aftner, men om dagen er det på med badetøjet og ud i solen.
Vejret på Tenerife er i sommerperioden domineret af højtryk og med temperaturer omkring 30 grader i dagstimerne. På Tenerife regner det stort set ikke i sommerperioden. Vejret på Tenerife i vinterperioden er en smule køligere med temperaturer omkring 20 grader.
På Tenerife er der noget for alle, uanset alder og interesser, og du bestemmer selv, om det skal være aktiv ferie, ren afslapning eller en blanding.
Koncentrationen af spændende, naturskønne, sjove og saltvandsvåde oplevelser per km2 er vanvittig høj på Tenerife. På et og samme sted kan du gå gennem vulkangrotter, møde De Kanariske Øers skytshelgen i en smuk basilika-kirke, besøge en ridderborg og spise med fingrene, og opleve hvaler og delfiner boltre sig i oceanet.
Oplev Tenerifes flotte nationalpark
Du tror du har set det hele, men når du først når op over skovgrænsen og frem til centrum af nationalparken, bliver du målløs. De mange gullige, brune, sorte, rødlige, ja endda turkise farver i det tørre lavalandskab er imponerende og foran dig troner en kæmpekegle, vulkanen Teide. Det er en stratovulkan, det vil sige, at den er vokset efter hvert udbrud, lag på lag. Teide sover for tiden en lang siesta, men teknisk set hører den hjemme i kategorien aktive vulkaner.
Udsigtspunkter over vulkaner
Parken på 19.000 hektar, er fredet og blev udnævnt til Unesco Verdenskultur- og naturarv i 2007. Den er fuld af udsigtspunkter. Et af dem er klassikeren Roques de García, som ligger i 1650 m højde, med klippeformationer i sjove former. Ved udsigtspunktet ligger også det eneste hotel i parken, et cafeteria og et informationspunkt. Mange vandrestier starter eller går forbi her, vandresti 3 Roques de García starter lige her. Nogle km længere mod nordøst ligger udsigtspunktet Minas de San José. Det er et område fyldt med grå-gule pimpesten med nogle kæmpe klipper i rødlig farve ovenpå med udsigt til Guajara bjerget, der er som en væg langs parkens sydlige side.
Tag kabelbanen til toppen
For foden af Teide er der en kabelbane, El Teleférico, som bærer dig op til 3555 m højde på 8 min. Kabelbanen blev indviet i 1971 og de seneste kabiner og teknik er importeret fra Schweiz. Hvis du vil op til toppen af Teide kan du vandre eller tage kabelbanen op til udkigspunktet La Rambleta i 3555 m højde. Hvis du vil helt op til krateret, skal du have en tilladelse med. Spørg din guide til råds eller se www.telefericoteide.com.
Spil golf med god udsigt
Det er svært at få golfbolden til at ligge pænt på tee'en, når udsigten for enden af green'en fanger din opmærksomhed. Solen skinner og kun få tynde skyer kommer i vejen. Atlanterhavet folder sig ud foran dig, uendeligt, kun afbrudt af naboøerne i horisonten, La Gomera er tættest på. Det hjælper ikke, hvis du kigger den modsatte vej. Vulkanen Teide stikker toppen af sine 3718 m. op over kanten af nogle grå bjerge og skove af kanariske grantræer.
Op til 27 huller
Tenerife har otte flotte golfbaner, seks af dem ligger i det sydlige Tenerife nær Callao Salvaje, perfekt til din golfferie. De fleste har 18 huller, men Golf del Sur og Costa Adeje topper med 27 og Golf Los Palos har ni. Golfbanerne er designet af dygtige professionelle som Severiano Ballesteros, John Jacobs og Donald Steel og de er fyldt med udfordringer i form af bunkers af sort vulkansand, vandløb og golfsøer.
Find en golfbane nær dig
På Tenerifes officielle turisthjemmeside www.webtenerife.com finder du en præsentation af samtlige baner. Golf Costa Adeje og Abama Golf ligger kun 3 km fra Callao Salvaje. Næste bliver Golf Las Américas, 13 km derfra og Golf Los Palos, 15 km.
Frodig ø med bjerge og kløfter
La Gomera er bare 370 km2 stor og 25 km på det bredeste sted, men fordi landevejene snor sig gennem øens kløfter og bjerge, virker den meget større. La Gomera har et helt andet tempo end Tenerife, måske fordi der kun bor 23.000 gomeros spredt ud over den. Stilhed, en dal af palmetræer, fugtig urskov og kanarisk mad som bedstemor lavede den. Det er La Gomera. En gang imellem vil du kunne høre fløjtesproget El Silbo. De mange kløfter har alle dage gjort det svært for beboerne at kommunikere uden at gå i timevis og derfor opfandt de et fløjtesprog. Indbyggerne fløjter ved at sætte fingre eller nærmest hele klør fem i munden.
Grøn oase og imponerende klipper
I midten ligger Garajonay Nationalpark, den frodigste grønne laurbærskov som udgør 10% af øens areal. I udkanten af laurbærskoven stikker klippen Roque Cano op som en schaeferhunds hjørnetand mod nord og i den sydlige side kan du se klippen Roque Agando. La Gomera er fyldt med dramatiske klippeformationer, og der er også lidt til den søde tand. La Gomera er den eneste af øerne der udnytter palmerne til at lave den hvinende søde palmesirup.
Planlæg din tur
På en Jeepsafari på La Gomera kører du øen rundt på en dagstur med en lille gruppe deltagere. Chaufføren underholder undervejs, og når man gør holdt, kommer guiden med mere information. En jeepsafari er billigere end at tage dertil på egen hånd. Jeepsafari er en dagstur, så du kan betragte det som en smagsprøve og vende tilbage en anden gang på en forlænget weekend.
Sejltur med masser af hvaler og en lille badetur
En af de skønneste oplevelser du kan give familien eller din bedre halvdel er en havudflugt! Strædet mellem Tenerife og La Gomera, hvor bådene sejler, er fyldt med delfiner, kortfinnede grindehvaler, rørhvaler og endda kaskelothvaler. Mange af bådene bruger GPS udstyr til at se hvor der er størst mulighed for at se dyrene og der vil være en guide, der informerer undervejs. Nogle både har glasbund, så du kan se fisk og delfiner nedefra. Efter et stykke tid på havet, finder kaptajnen et godt sted til at gøre holdt, så passagererne kan hoppe i baljen. Sigtbarheden er høj og du kan se stenene ti meter under dig.
Med katamaran eller båd med glasbund
Mange firmaer tilbyder bådudflugter og hvalsafari og fartøjet for hver enkelt varierer. Du kan vælge imellem ”gamle” sørøverskibe, små skibe eller moderne katamaraner, og du kan vælge mellem varighed. Nogle katamaraner har spændt et net ud mellem siderne og der kan du så ligge, og stirre ned i det dybe blå en meter under dig mens katamaranen sejler afsted. Generelt tilbydes et let måltid eller en sandwich samt drikkevarer på udflugten.
Ridderdyst og middelaldermad
Savsmuldet står omkring ridderne i små skyer, når de galopperer mod hinanden i manegen på det ”gamle” slot. I Castillo de San Miguel bliver du pludselig sendt tilbage til middelalderen for at være publikum i en ridderdyst hvor man sidder overfor hinanden og hepper på hver sit hold. Der er dæmpet belysning og mad i lange baner som skal spises på middelalderlig manér – med hænderne naturligvis!
Castillo de San Miguel er ikke meget mere end en femten år gammelt, men når ridderne tager imod aftenens gæster er det hele meget overbevisende. Der er aftenshows flere gange om ugen.
Byen midt i bjergene
Tiden står stille i Masca. Luften er fuld af varmedis og de brun-grønne bjerge der omkranser byen ser ud til at savne lidt regn. I Masca, 600 m over havet, bor et par hundrede mennesker, og selvom der er sølle 32 km dertil fra Atlantic Holiday Centre, tager det en time at komme frem. Landevejen snor sig sådan, at bilen nærmest kravler rundt i svingene, og det sætter en naturlig dæmper på farten. Den snoede vej gør, at ikke alle har lyst til at bo i Masca, og der virker afsondret – men på den romantiske måde!
Hyggelige stier af vulkansten
Gå ned til byens lille plads ved siden af kirken og sid i skyggen under det store træ. Længere nede af stenstien er der en håndfuld restauranter og souvenirbutikker. Det er værd at gå en tur rundt i Masca. Mange vælger at gå ned ad Masca-kløften, en 4,8 km lang gåtur ned ad bakke, der munder ud ved havet nogle km ud for Los Gigantes. Sørg for at tage af sted tidligt, varmen kan trykke lidt midt på dagen.
Den længste vulkantunnel i Europa
Du får hjelm med lygte på og sammen med den lille gruppe træder du forsigtigt ned i mørket. Cueva del Viento ligger i udkanten af Icod de los Vinos og er den længste vulkantunnel i Europa. Indtil videre har speleologerne, de modige der kravler rundt nede i tunnellerne for at måle dem, målt sig frem til 18 km og det gør den til en af de længste vulkantunneller i verden. En vulkantunnel bliver skabt i et vulkanudbrud, når en lavaflod bliver udtømt. Niveauet af lava falder, det yderste lag størkner og det kan skabe et rør eller grotter, nogle gange i flere etager og i mange forskellige størrelser. Det er imponerende hvad vulkansk aktivitet kan udrette.
Skrøbeligt liv i vulkangrotten
Guiderne er utroligt gode, de er alle vulkanentusiaster og forstår at passe på grotterne. Kun små grupper ad gangen og ingen brug af blitz af hensyn til miljøet. En lille gruppe mennesker kan hurtigt ændre temperaturen og være en trussel, der hvor små insekter lever i komplet mørke, men i bedste velgående. Man kan kun bestille og betale en guidet tur i vulkanens indre over nettet på www.cuevadelviento.net. Du kan kombinere udflugten med Drageblodstræet i Icod de los Vinos og en gåtur i Icods gamle, stenbelagte gågader.
Fyldt med blodig, rød saft
Drageblodstræet eller El arbol milenario som det hedder på spansk, står i byen Icod de los Vinos og det har det gjort i 800 år, mener forskerne. Det er det største af slagsen på De Kanariske Øer. Det er 16 m højt og 20 m i omkreds. Træet har fået sit navn, fordi det er fyldt med blodig, rød saft. De oprindelige beboere brugte det til at balsamere deres døde med. Saften er blevet brugt som fernis til violiner. Det skulle også være godt til at få sunde gummer, og med træets frugt skal man kunne lave en te mod hoste.
En hjælpende hånd i cement
Drageblodstræet har hjemme i en lille have med et besøgscenter, der sælger souvenirs. Den nederste del af træet har fået hjælp af lidt cement til at bevare et godt fundament, så det ikke går hen og dratter om. Drageblodstræet er et klassisk stop langs Tenerifes nordkyst. Det er dog forholdsvis hurtigt set, så husk at kombinere udflugten med noget mere, fx en gåtur i Icod de los Vinos' gamle, stenbelagte gågader eller vulkangrotten Cueva del Viento.
Besøg De Kanariske Øers skytshelgen
I kystbyen Candelaria kan du aflægge De Kanariske Øers skytshelgen et visit. La virgen de Candelaria sidder mageligt i alteret på den store smukke basilika, en bestemt type kirke. Den stod færdig i 1959. En af de specielle ting ved hende er, at hun er meget mørk i huden. Det er der ikke mange helgener der er. Øboerne elsker deres skytshelgen og besøger hende ofte for at bede om godt helbred eller arbejde. Ved særlige lejligheder får man lov at gå op bag alteret og røre figuren, som er i menneskestørrelse.
Den katolske kirke er en fest
Mange kanariere tager deres nyfødte barn med til kirken, så hurtigt som muligt efter fødslen. Den største religion i Spanien er katolicismen, og de fleste kanariere vil identificere sig som en eller anden katolik, om det så bare er kulturkatolik. Tenerifes indbyggere elsker at fejre deres helgener og jomfruer, noget som ikke findes i den lutherske protestantisme som er den fremherskende i Danmark. Tit bliver en helgen eller madonnafigur sat på en trone og bliver båret gennem byen under stor fest og sang. Glem ikke at gå en tur langs Candelarias dejlige strandpromenade og prøv lidt lokal fisk, her er mange gode restauranter. Og god italiensk is.
Lokalt marked, guanche-mumier og kunst
Santa Cruz er Tenerifes travle hovedby hvor du får rig mulighed for at studere lokalbefolkningen, fx på markedet Nuestra Señora de África. Oplev den arabisk inspirerede markedsbygning fra 1947, hvor husmødre tripper fra butik til butik iført rulletaske og vælger mellem svinekoteletter eller hele kaniner, som ligger strakt ud i slagterens kølemontre. Kom tidligt, kl. 8 åbner markedets døre og aktiviteten ebber ud lidt efter kl.13.
I en hel anden slags montre på Naturhistorisk Museum kan du se guanche-mumier i den smukke gamle bygning, der en gang var byens hospital, og på TEA, byens moderne kulturhus kan du nyde lidt kunst. Samme sted, i den store læsesal, sidder massevis af studerende med næsen begravet i bøger eller laptops. Der er kort gåafstand mellem de tre steder.
I hjertet af Santa Cruz
Santa Cruz er fyldt med hyggelige pladser og smukke kirker, og arkitektur fra vidt forskellige tider står i spændende kontrast til hinanden. Calatravas moderne koncerthus er en helt anden verden end La Noria, byens gamle kvarter med kolonistilshuse i dag med lækre restauranter og barer.
Byens lidt over 200.000 indbyggere tager den moderne sporvogn, når de skal en tur i byen, for det er besværligt i bil. Turen i sporvognen går fra Plaza Weyler og ned af bakke via gågaden Calle Castillo mod byens hovedplads Plaza de España.
Santa Cruz, der ligger i den østlige ende af Tenerife helt ud til havet, har ingen strand men en industrihavn med faste færgeruter til bl.a. Gran Canaria. Den tætteste strand, super-eksotisk med palmer og lyst sand, hedder Las Teresitas og ligger 9 km øst fra centrum. Santa Cruz har også flere store shopping centre fx Corte Inglés, Centro Comercial El Meridiano og Centro Comercial Tres de Mayo.
Hyggelig by med farvestrålende huse
La Laguna er Tenerifes oprindelige hovedby og ligger på en forlængst udtørret lagune i 546 m højde. Det er også øens universitetsby, bispesædet ligger her, og flere forgreninger inden for den katolske kirke er repræsenteret med kirker og klostre.
La Laguna har øens største koncentration af historiske huse i glade farver og med traditionelle, sirligt udskårede træbalkoner. Bare et besøg på turistkontoret bliver spektakulært, fordi det har hjemme i et hus fra 1600-tallet med en frodig gårdhave og træbalkoner langs indervæggen. Huset kaldes Casa de los Capitanes og har været beboet af Tenerifes øverstkommanderende kaptajner gennem en årrække.
En kirke med udsigt
La Laguna ligger højere end fx Santa Cruz og derfor er her mere fugtigt. Sukkulenten ungkarlerose skyder op som grønne antenner fra sprækkerne i de rustikke teglsten. Centrum af La Laguna er et koordinatsystem af smalle, stenbelagte gader og er nem at finde rundt i. Over 150.000 indbyggere bor her og det vrimler med små kreative butikker, listige spisesteder, cafeer, kunstudstillinger m.m.
Gå ikke glip af den fine udsigt fra kirketårnet i kirken Nuestra Señora de La Concepción. På en skyfri dag kan man nyde de grønne bakker omkring La Laguna. Trapperne giver appetit! Bestil tapas ved en af barerne langs gågaden Calle Herradores.