Smag på Porto Santo
Du kan smage kærligheden til mad og vin
Portugiserne har en stor kærlighed til mad og vin – og det kan du smage, uanset hvad du sætter tænderne i. Retterne varierer dog meget i forhold til, hvor du er i Portugal.
På Porto Santo spiser de meget fisk f.eks. bacalhau, som er Portugals nationalspise. Bacalhau kan tilberedes på hundredvis forskellige måder afhængig af egnen og lokale traditioner. Er du glad for kød, kan du glæde dig til møre bøffer af høj kvalitet. Den madeiranske ret espetada, serveres mange steder på Porto Santo. Retten består af oksekød i stykker, der er gnedet i groft salt, hvidløg og laurbær og grillet over åben ild på et spyd.
Solmodne frugter og sødmefulde desserter
Vandmelon, vindruer, tomater, papaya og passionsfrugt dyrkes på øen – og det solrige klima smages straks. I forhold til dansk mad krydrer portugiserne maden mindre, men portosantoerne er glade for hvidløg, olivenolie og friske krydderurter. Til kødretter serveres grøntsager, ris, kartofler, friteret majsmelgrød (minder om polenta) - og du kan altid få en gang pomfritter til børnene.
På Porto Santo kan du glæde dig til afslutningen på en god aften - desserten. F.eks. æblepandekage med is, karamel og drys eller lækre cheese cake i alverdens udgaver. Er du glad for brownie, så vent til du får den Porto Santo-style med is og karamel. Skal man tale om en ø-specialitet må det være den udsøgte passionsfrugtbudding.
Specialiteter
Maden på Porto Santo er udsøgt, varieret og velsmagende. Du kan forvente høj kvalitet og en traditionsrig madkultur.
Milho frito
Den portugisiske polentaMilho frito er friterede majsmelskager. Hvis du kender den italienske polenta er Milho frito den portugisiske pendant.
Bolo do Caco
Lækkert hjemmebagt brødBolo do Caco er runde, flade brød bagt i stenovn med en blanding af hvedemel og kogte søde kartofler. Brødet stammer fra Porto Santo og bliver typisk serveret med en masse smør, hvidløg og persille. Bolo do Caco serveres ofte på restauranter som forret.
Espetada
Saftige grillede oksekødstykkerEspetada er det nærmeste naboøen Madeira kommer en ”nationalret”, men Porto Santo serverer også det saftige, lækre kød på spyd de fleste steder. Retten består af oksekød i stykker, der er gnedet i salt og laurbær og grillet over åben ild på et spyd. I gamle dage brugte man laurbær grene som spyddet. Retten bliver ofte serveret hængende på spyddet midt på bordet.
Bacalhau
Portugisere elsker fisk – og det kan smagesBacalhau er klipfisk og Portugals nationalret, som kan laves på flere hundrede forskellige måder. På Porto Santo er bacalhau en særlig populær spise blandt de lokale. De drikker gerne en hvid, rød eller grøn vin til.
Bolo de Mel
Honningkage så englene syngerBolo de Mel er en form for honning kage, der laves på en opskrift, der har rødder tilbage til dengang sukkerrørsplantager var en vigtig indtjeningskilde på naboøen Madeira. Spørger du portosantoerne er det ikke rigtig jul uden Bolo de Mel. Kagen får du ikke på restauranter, men køb den i supermarkedet.
Poncha
Slut måltidet af med en forfriskende drinkDu kan ind imellem opleve at du efter desserten på en af øens restauranter tilbydes en poncha. Poncha er en kendt drink fra Madeira, som består af en speciel sukkerrørs rom, honning, sukker og friskpresset citron. Drinken bliver mikset sammen med et specielt værktøj lavet på Madeira, der hedder en Mexelote.
Carne de Vinho e Alhos
Mør og velsmagende retCarne de Vinho e Alhos består af svinekød marineret 24 timer i vineddike og hvidløg. Pga. den lange forberedelsestid er det ikke altid, at du finder denne lækre ret på menukortet. Men slå til, hvis du gør! Retten er for portosantoerne en klassisk juleret.
Porto Santo vin
Nyd et lille glas som aperitifDet solrige, tørre klima på Porto Santo gør, at druerne er naturligt gæret til 17% alkohol, og Porto Santo vine laves udelukkende som en aperitif. Vinstokkene ligger langs jorden, og fordi sandet optager så meget varme, får planterne ligeledes masser af varme. Druerne er både lokale og en blanding af druer fra Europa. En af de lokale druer hedder Listräo og er en grøn drue. En anden hedder Canim og er en mørk drue. Du kan være heldig at støde på en lokalproduceret bordvin, men den er ikke til salg.
Sangria Verde
En lækker lokal drinkSmag en sangria verde. Den læskende drink består af vinho verde, limonade, passionsfrugtsaft, et par terninger af: Æble, appelsin og citron – og en kanelstang.
Hvad skal jeg prøve og hvor?
Restaurantguide
Vi anbefaler...Et godt sted at prøve kødretten espetada er på Restaurant Casa da Avo, som betyder bedstemors hus. Den bedste blæksprutte får du på Restaurant Torres, mens den grillede kylling smager ekstra godt hos Restaurant Forno lidt uden for Vila Baleira. Og vil du sætte tænderne i øens bedste bøffer skal du bestille bord hos hos Restaurant Pita. Allevegne på øen serveres gode fiskeretter, men Restaurant Alencastre, er de lokales foretrukne, når det gælder fisk.
Læs mere om restauranter på Porto Santo
Traditionel 3-retters menu
Kom med til Porto Santo aftenTag med på vores Porto Santo aften, hvor vi besøger en af øens hyggelige restauranter, Porto Dos Frades, hvor vi skal nyde en traditionel portugisisk 3-retters menu. Til forret serveres Bolo de Caco, som er lækkert hjemmebagt brød med hvidløgssmør og persille. Bolo do Caco betyder oversat til dansk ”kage i rund form”. Til hovedret står den på espetada, som er mørt oksekød på spyd grillet over åben ild, hvor al saft og smag bliver bevaret. Til dessert serveres kage eller budding.
Læs mere om Porto Santo aften, og de andre spændende udflugter på Porto Santo.
Smag den lokale dessertvin
Tag på ø-rundtur og få oplevelser til alle sansernePå FolkeFerie.dks ø-rundtur får du mulighed for at smage et glas af den stærke lokale Porto Santo vin, når vi besøger Cardina museet. Porto Santo vinen er på grund af dels varmen og de mange mineraler i øens sand meget sød og egner sig rigtig godt som en dessertvin. Du kan selvfølgelig også købe en flaske med hjem, og det er helt klart en souvenir, der vil vække glæde ved middagsbordet.
Læs mere om ø-rundtur og de andre spændende udflugter på Porto Santo