Oplev magiske Malta

i vandretempo

Udforsk 7

skønne

vandreruter

Din vandreguide på Malta

Maltas enestående natur er skabt til at blive udforsket! Snør vandrestøvlerne og oplev ørigets storslået natur og spændende historie i dit eget vandretempo. Duft havet, skoven og den vilde timian. Se de små detaljer og de store udsigter. Mærk solen i ansigtet og friheden under fødderne. Når man vandrer får indtrykkene lov at sætte sig fast i bevidstheden – og ikke blot i fotografiapparatet.

Her starter du

Vi har nøje udvalgt 7 spændende vandreruter, så du kan udforske det maltesiske ørige i dit eget vandretempo. Vores vandreruter starter fra Mellieha-området på det nordlige Malta, hvor du finder nogle af de mest fantastiske naturscenerier på Malta. Her er alt lige fra høje klippeformationer, fortryllende bugter og gule marker med stendiger til botaniske oplevelser og historiske seværdigheder.

Bemærk: Nogle vandreruter kan ændre sig f.eks. på grund af vejarbejde eller byggeri. Kontakt din rejseleder for aktuel rute.

Sværhedsgrader

Vandreruterne er opdelt i sværhedsgrader fra 1-5:

  • Sværhedsgrad 1: Let vandring ad jævne stier og asfalterede veje. Kræver ingen særlige forudsætninger.

  • Sværhedsgrad 2: Moderat vandring i bakket terræn. Du skal have en almindelig god kondition og almindeligt godt helbred.

  • Sværhedsgrad 3: Flere stigninger og tiltider leret terræn, der kan kræve god balance. Flere smalle stier.

  • Sværhedsgrad 4: Stigninger tæt på klippeskrænter. Ingen støtte og meget smalle stier med løse sten.

  • Sværhedsgrad 5: Vandring ad smalle stier med løse sten. Længerevarende opstigninger og nedstigninger, samt leret terræn. Ikke for personer med højdeskræk eller svage ankler og knæ.

Bliv klogere på Malta

Det lille maltesiske ørige i Middelhavet blev skabt for ca. 30 millioner år siden og er rigt på dyre- og planteliv, storslået natur og historiske seværdigheder.

7 skønne vandreruter

Vi har fundet 7 spændende vandreruter, som er inddelt i sværhedsgrader fra 1-5. Vi har indtegnet ruterne på landkort, så du kan printe kort og rutebeskrivelse og medbringe på ferien.

Rute 1: Skipper Skræk Landsbyen

Varighed: Ca. 20 min. hver vej - Afstand: Ca. 1,5 km - Sværhedsgrad: 1

Kort og rutebeskrivelse

Rute 1: Skipper Skræk Landsbyen

 

 

 

 

 

 

 

 

Skipper Skræk Landsbyen

Varighed: Ca. 20 min. hver vej
Afstand: Ca. 1,5 km.
Sværhedsgrad: 1

Fra receptionen drejes til venstre ved bassinet med skildpadder. Efter ca. 25 meter ses skilte til højre mod Popeye Village. Følg stien, til du kommer frem til feriebyens multicourt. Gå ned ad stien med multicourten på højre side, og drej derefter til højre. Nu er fodboldbanen på venstre side, og multicourten på højre side. På venstre side for enden af vejen er en jernbom, så uvedkommende ikke kan køre ind på feriebyens område. Passér bommen, og følg den asfalterede vej væk fra feriebyen.

Langt fremme kan du se den store omfartsvej til Mellieha. Følg vejen ligeud. Du går mellem land - mændenes dyrkede marker. Alt efter årstiden er det forskellige afgrøder, du ser. De maltesiske landmænd dyrker både kartofler, tomater, artiskokker, salater, kål, gulerødder, løg, jordbær og meloner på markerne.

På venstre side passerer du også et lille vandreservoir. Vandet bliver pumpet op fra reservoirerne og derfra ud på markerne via små kanaler eller via sorte vandslanger. Der er huller i plastikslangerne, så vandet drypper ud ved de forskellige afgrøder. Førhen pumpede man vand op med møllerne, som man stadig ser et par eksempler af langs med markerne, men det er de færreste, der fungerer i dag. Det største problem er, at man næsten har tørlagt øens grundvandsspejl, og derfor bliver reservoirerne i stedet fyldt med regnvand og afsaltet havvand. Når du kommer til ”krydset”, drejer du til højre og har jordlodder på begge sider af vejen. Jordlodderne er for små til de store landbrugsmaskiner, så de fleste landmænd benytter sig af håndkraft eller f.eks. en havefræser til lugning, høst og pløjning. For enden af vejen kommer Skipper Skræk landsbyen.

De første bygninger på højre side ved parkeringspladsen er ikke en del af den oprindelige kulisse-by. Disse bygninger er kommet til senere og består af billethus og restaurant. Selve kulissebyen ligger i kløften længere fremme. Vil du ikke besøge og betale entré for et besøg i byen, kan du nøjes med at se ned til byen ved at fortsætte ad vejen til venstre langs med klippeskrænten. Herfra kan du nyde udsigten ned til byen. Vær opmærksom på, at udsigten skal nydes fra den asfalterede vej og ikke på den anden side af den lave mur, hvor klipperne ikke er stabile.

Bemærk: Har det regnet samles der ofte meget vand på den asfalterede vej fra jernbommen og ud mod omfartsvejen. Det kan derfor være svært at komme igennem tørfodet.

Rute 2: Red Tower - "Dracula borgen"

Varighed: Ca. 30 min. hver vej - Afstand: Ca. 1,5 km - Sværhedsgrad: 2-3

Kort og rutebeskrivelse

Rute 2: Red Tower - "Dracula borgen"

 

 

 

 

 

 

 

 

Red Tower - "Dracula borgen"

Varighed: Ca. 30 min. hver vej 
Afstand: Ca. 1,5 km.
Sværhedsgrad: 2-3

Fra indkørslen til feriebyen går du til venstre forbi busstoppestedet og naturreservatet. Følg vejen ud mod færgelejet Cirkewwa. Efter de lokale sommerboliger kommer der til venstre for vejen en bom, der holder køretøjer væk fra det lille skovområde. Der er også et skilt med ”Foresta 2000”. Til fods må du dog gerne fortsætte ind bag bommen og langs med stierne i området.

Fortsætter du lige frem i skovområdet, ender stien ved nogle trapper, som fører op til hoved - vejen igen. På toppen af trapperne er du igen ved hovedvejen, og turen fortsætter til venstre forbi det lille vejalter og rundkørslen.

Få meter fremme viser et skilt til venstre mod ”Red Tower”. Følg vejen op til venstre. Vejen går stejlt opad. Halvvejs oppe kan du tage et lille hvil og nyde udsigten ud over Mellieha bugten.

Længere oppe ad vejen fører en sidevej til venstre ind mod et tidligere feriekompleks, der nu ligger i ruiner. Fortsæt dog videre op ad bakken mod den røde borg. Hvis den røde borg er åben, når du kommer frem, kan du mod entré se den indre del af borgen og komme op på taget.

Du kan tage samme tur tilbage, eller hvis du vil gå lidt længere, kan du fortsætte forbi borgen langs med den asfalterede vej. Vejen ender blindt ved en gammel radarstation for enden af bjergryg - gen, men der er en fantastisk udsigt. Derefter går du samme vej tilbage.

Bemærk: Der findes også en anden sti, som man kan følge inde fra det lille skovområde. Denne sti skal man dog undgå i regnvejr, da undergrunden er leret.

Inde i det lille skovområde er der sat informationstavler op med oplysninger om Foresta 2000. Drej til venstre modsat det første skilt. Der findes egentlig to stier, men så længe du søger stejlt op ad bakken, så ender de det samme sted på toppen af bakken.

Inden du når toppen, vil du have gået via trætrapperne i lerterrænnet. Det er dog ikke alle trappetrin og gelændere, der er intakte. Når du er næsten helt oppe på toppen, kan du til venstre se ind til det gamle feriekompleks. Drej ikke ind mod feriekomplekset, men søg til højre, hvor stien ender ved den asfalterede vej. Herfra går du til venstre op mod den røde borg.

Rute 3: Mistra bugten

Varighed: Ca. 2 timer og 30 min. hver vej - Afstand: Ca. 5,5 km - Sværhedsgrad: 3-4

Kort og rutebeskrivelse

Rute 3: Mistra bugten

 

 

 

 

 

 

 

 

Mistra bugten

Varighed: Ca. 2 timer og 30 min. hver vej 
Afstand: Ca. 5,5 km.
Sværhedsgrad: 3-4

Tag lokalbussen op til Mellieha by og stå af ved det store supermarked kaldet Welbee’s. Busstoppestedet hedder ”Mellieha”. Gå lige frem mod rundkørslen, og drej til venstre ad første vej i rundkørslen. Til venstre er der etableret en “familiepark” med bl.a. skateboardramper og fitnessmaskiner. Følg den asfalterede vej næsten helt frem til Selmun paladset. På vejen passeres der til højre et lille kapel, der stadig bliver benyttet.

Lige inden paladset kan du dreje til højre og følge vejen, så paladset vil ligge på venstre side. På højre side er der en fantastisk udsigt udover Mistra bugten, og du kan se byerne St. Pauls Bay, Bugibba og Qawra, som ligger så tæt, at det ligner én stor by.

Vejen fører ud til en gammel britisk kaserne, der hedder Fort Campbell. Den er nu totalt forladt og forsømt. Gå venstre om kasernen, så muren er på din højre side. Efter muren kommer der på højre side en sti/vej, der mest består af ler. Du bør ikke gå denne tur i regnvejr eller umiddelbart efter et større regnskyl, da lerunderlaget kan blive meget glat og skride i forbindelse med regnvejr.

Er ”stien” okay, kan du følge den ned til de gamle saltbassiner ved kysten. Herfra kan du også se Paulus øerne. På den ene af øerne står en statue af Paulus.

Gå ned til vandet og følg evt. kysten til venstre for at komme tæt på saltbassinerne og et britisk skydeskår.

Herefter kan du følge kysten tilbage til højre ind mod Mistra bugten. Du kan dog ikke følge kysten ret langt, før du må op ad stien til et højere niveau.

Fortsæt langs med kanten frem til bygningerne på venstre side. Disse bygninger hører til firmaet, der står for fiskeopdrættene.

Fra den inderste del af bugten fører en asfal - teret vej frem mod den trafikerede vej, som leder op til Mellieha by. Lige inden du kommer til den meget trafikerede vej, kan du gå til venstre un - der broen/vejen. Følg denne vej op til hovedvejen. Ved hovedvejen går du lidt til højre og finder her et busstoppested kaldet ”Mistra”.

Vi anbefaler, at du tager bussen tilbage, da vejen er for farlig at følge til fods.

Rute 4: Madonnastatuen

Varighed: 3 timer i alt - Afstand: Ca. 4 km - Sværhedsgrad: 3-4

Kort og rutebeskrivelse

Rute 4: Madonnastatuen

 

 

 

 

 

 

 

 

Madonnastatuen

Varighed: 3 timer i alt (uden ekstra tur til Armier bugten)
Afstand: Ca. 4 km.
Sværhedsgrad: 3-4

Førhen kunne du tage kystruten til Madonnastatuen, som passerede Mellieha Bay hotel. Men den rute kan desværre ikke længere benyttes, da hotellet er lukket ned og området er indhegnet og betragtes som en byggeplads, og det er derfor ikke længere tilladt at være i området. Markerne bag ved hotellet er privatejede, og vi kan derfor ikke benytte andet end hovedvejen modsat den røde borg.

Fra indkørslen til feriebyen går du til venstre ned forbi fuglereservatet. Ved lyskrydset krydses vejen, så du kommer over på strandsiden. Fortsæt på fortovet langs med stranden med havet på højre side. Forsæt forbi det nye parkeringsområde på højre side og bliv ved med at gå i siden af vejen, indtil du når rundkørslen øverst på bakken.

Drej til højre ad den første vej i rundkørslen. Herfra kan den asfalterede vej følges helt ud på spidsen af Marfa halvøen. Det vil være knap 3 km, og der er fortov i venstre side af vejen det meste af vejen. Fortsæt stadig ligeud, selvom fortovet ophører.

På vej ud mod Madonnastatuen vil der stadig være steder med udsigt både til venstre og højre. Langs med vejen står der flere steder akacietræer.

Ved spidsen af Marfa-halvøen ser du til venstre et lille kapel, hvor der ofte er mulighed for at kigge ind. Til højre ser du Madonnastatuen, som beskytter fiskere og turbåde. Her er også en fantastisk udsigt til både Paulusøerne, Mellieha by samt fiskeopdrættene.

Hjemturen kan enten foregå ad samme vej, som du kom, eller du kan forlænge hjemturen med en tur til Armier, hvorefter du går hjem. Beskrivelsen ses under Armier bugten.

Rute 5: Armier bugten

Varighed: 4 timer - Afstand: Ca. 5,5 km - Sværhedsgrad: 3-4

Kort og rutebeskrivelse

Rute 5: Armier bugten

 

 

 

 

 

 

 

 

Armier bugten

Varighed: 4 timer (inkl. turen til Madonnastatuen)
Afstand: 
Ca. 5,5 km
Sværhedsgrad: 
3-4

Denne beskrivelse starter ved Madonnastatuen på Marfa-halvøen. Fra statuen går du tilbage ad den asfalterede vej med Mellieha bugten på venstre side. Efter ca. 100 meter drejes der til højre ad en asfalteret vej. På højre side står der skraldespande, og der er mulighed for at parkere bilen for de mange lokale, som benytter området til skovture fra oktober til maj måned.

På hver side af vejen er der først træer og derefter bliver det et åbent område med udsigt mod havet. For enden af vejen ses der til venstre en ”campingplads” med diverse faciliteter. Gå til venstre rundt om campingpladsen. På højre side kan du se et af riddernes vagttårne, White Tower. Følg vejen ligeud ned mod vandet. De første sommerboliger begynder at kunne ses.

Ved kysten, som ligger ved Armier Bay, kan du til højre se til øen Comino. Følg vejen langs med kysten ind mod den lille sandstrand. Herfra følger du den asfalterede vej bag om sand - stranden. Følg nu den asfalterede vej væk fra kysten, stranden og sommerboligerne. Vejen fører ind til Marfa-halvøens hovedvej, hvor der drejes til højre. Herefter følger du den asfalterede vej indtil rundkørslen, hvor du drejer mod venstre og følger vejen ned til bugten og Mellieha Holiday Centre.

Rute 6: Golden Bay

Varighed: 4 timer - Afstand: Ca. 7 km - Sværhedsgrad: 4

Kort og rutebeskrivelse

Rute 6: Golden Bay

 

 

 

 

 

 

 

 

Golden Bay 

Varighed: 4 timer (uden evt. bustransport)
Afstand: 
Ca. 7 km
Sværhedsgrad: 
4

Start med at gå til parkeringspladsen ved Skipper Skræk Landsbyen. Fortsæt forbi parkeringspladsen ad den asfalterede vej. På højre side kan du se Skipper Skræk Landsbyen i kløften.

Lige inden autoværnet bliver erstattet af en halv - mur på højre side, er der en lille vej af beton på venstre side. Det er denne vej, du skal følge. Den går gradvist stejlt opad i ca. 1,2 km. og bliver undervejs til en ret ujævn jordvej. Ved at følge denne vej undgår du trafik og kommer heller ikke ind på private markområder, hvor jægerne kan gemme sig. Vejen følges, indtil du støder på en asfalteret vej, hvor du skal til højre og dermed krydse den asfalterede vej, så du kan komme ind i Majjistralparken og sætte kurs mod tår - net Għajn Żnuber via jordvejen. Ved tårnet er der en fantastisk udsigt til fossilkysten, Gozo og Mellieha bugten.

Fortsæt ruten, mens du har tårnet og havet på din højre side. Stierne er i første omgang meget kuperede, men bliver bedre længere fremme. Der findes flere stier i Majjistralparken, og den organisation, der driver parken, sætter ofte skilte op, som man kan følge, men desværre forsvinder skiltene også ofte. Derfor anbefaler vi, at du så vidt muligt følger den yderste del af parken, så du hele tiden har kysten/klippeskrænterne på højre side. Nogle steder kan du slet ikke se stien, men sålænge du følger yderkanten af parken, skal du nok komme frem.

Fortsæt indtil du kommer frem til det store hotel ved Golden Bay. Du skal bagom hotellet for at komme ud af parken igen. I området bag hotellet forsøger man at genskabe naturen, så der plantes nye planter og opsættes af - spærringer for biler og motocross cykler. Det burde dog være muligt at gå lige bagved hotellet omgivet af masser af træer. Stien fører dig rundt om hotellet, så du ender ved en parkeringsplads. Følg den asfalterede hotelvej til venstre og ved vejkrydset kan du på modsatte side af vejen se busstoppestedet ”Tuffieha”, hvorfra man kan tage bussen tilbage til Mellieha bugten. Det er selvfølgelig også muligt at gå tilbage.

Rute 7: Fossilkysten

Varighed: Ca. 60 minutter - Afstand: Ca. 2,5 km - Sværhedsgrad: 5

Kort og rutebeskrivelse

Rute 7: Fossilkysten

 

 

 

 

 

 

 

 

Fossilkysten

Varighed: Ca. 60 minutter (uden evt. bustransport)
Afstand: Ca. 2,5 km
Sværhedsgrad: 5

Vandreturen til Fossilkysten frarådes i regn - vejr og efter regnvejr, da der flere steder kan være glat og leret. Desuden skal man være opmærksom på, at det ikke er sikkert at færdes på fossilkysten ved kraftig vind fra nordvest.

Fra indkørslen til feriebyen går du til venstre forbi busstoppestedet og naturreservatet. Efter de lokale sommerboliger på venstre side kommer en lille asfalteret vej. Drej til venstre ud på vejen og følg den ligeud i ca. 1 km.

Du kommer forbi en lille stald på højre side. Den er “lukket” godt til, så det er ikke nemt at se, at det er en stald, men nogle gange kan du høre og lugte dyrene. Der er set både køer, geder og får i stalden.

Ca. 150 meter fremme deler vejen sig i to. Her skal du stejlt opad til højre. Var du fortsat ligeud, var du kommet til et rensningsanlæg på venstre side. Så er du kommet for langt.

Vejen til højre går stejlt opad. Du skal fortsætte helt til toppen. Næsten oppe på toppen er der skilte på højre side, der beskriver Foresta 2000 området. Du skal længere op. Oppe på toppen er udsigten fantastisk. Der ligger også et ganske lille “sommerhus”, som har et tidligere skydeskår fra den britiske periode.

Lidt længere fremme end ”sommerhuset” deler vejen sig henholdsvis i en jordsti og en cementvej. Følg cementvejen, som ligger et niveau højere oppe end jordstien. Følg cementvejen i ca. 1 km. Undervejs vil der være et par steder, hvor der kommer jordstier på højre side, men følg hele tiden cementvejen. Der kommer også en rundbue, som er indkørsel til et lille hus. Her fortsætter du via cementvejen venstre om.

Du kan se lidt af fossilkysten længere fremme til venstre i et lavere niveau. Følg stadig cementvejen, indtil der på venstre side kommer en kæmpe sten/klippe. Cementvejen fortsætter lidt længere frem, men du skal til venstre ved den store sten, og derpå følges den lille lersti nedad. Lidt længere fremme kommer der 2 store sten, hvor du følger stien ned mellem stenene. Herfra skal der passes på, da det går stejlt nedad, og nogle gange skiller stien sig i to. Umiddelbart fører begge stier ned til fossilkysten, men det er rarest og mest sikkert at holde til højre, så det ikke bliver alt for stejlt.

Fremme ved fossilkysten kan du både gå til venstre og til højre. Går du til højre er det først ret hullet, men det bliver til et fint kalkstensunderlag. Det er her på kysten, at du kan se fossiler/ forsteninger af bl.a. vandmænd, søpindsvin, søstjerner og muslinger. Det er ikke tilladt at forsøge at hugge fossilerne fri fra klippen. 

Går du ca. 300 meter til højre, så kommer du i niveau med havet. Du kan dog ikke komme videre herfra, medmindre du klatrer op ad lerbakkerne. Vil du opleve mere af fossilkysten, skal du gå tilbage og følge kysten, som gradvist kommer op i et højere niveau end havet.

Du kan vælge at gå op fra fossilkysten fra samme sted, som du kom ned eller fortsætte langs med kysten i ca. 500 meter, inden du skal stejlt op ad bakke via små lerstier. Går du de 500 meter langs med kysten, kommer der på venstre side et kæmpe klippestykke, som du skal rundt om og dermed kommer du tættere på havet. Du kommer til at gå lidt skævt de næste 100 meter, indtil kysten er mere jævn igen. På venstre side kommer du også forbi en rektangulær udhuling af klippen. Foran kan du se vegetation, og har det regnet, så kan der løbe vand ned mod havet via fordybningerne i kalkstenen. Ca. 100 meter fremme skal du op fra kysten. Det er ikke nemt at se stien, men lerbakkerne bliver lysere i farven, og kalken ved bakkerne er næsten kridhvid.

Lidt længere fremme på kysten er der en rundformet afsats, der går længere ud mod havet. Det er inden denne afsats, at der skal søges op ad stierne og væk fra kysten. Som på turen ned, kan stierne dele sig i to, men søg skråt opad til højre, så du gradvist kommer længere og længere op. Oppe på toppen er du på niveau med en jordsti. Følger du den til højre, kommer du frem til det lille ”sommerhus”, og så er det ellers ned ad bakke for at komme tilbage til Mellieha Holiday Centre.

Værd at vide

Ligesom i resten af Europa har klimaet også ændret sig på Malta. Men det er dog stadig præget af lange, varme og tørre sommermåneder og korte, kolde og regnfulde vintre.

Fra oktober til marts falder ca. ¾ af nedbøren, der i gennemsnit lyder på omkring 600 mm om året. Øen er især præget af den kølige nordvestenvind, som kaldes for “Majjistral”. Dernæst er der den tørre nordøstenvind, kaldet for “Grigal” og den varme og fugtige sydøstenvind, kaldet for “Xlokk” eller “Scirocco”.

Om vinteren er nordvestenvinden ikke særlig populær, da den bringer de køligere temperaturer med til øen. Det bliver dog sjældent køligere end 8º C om natten. Nordvestenvinden er til gengæld ganske velkommen om sommeren, da den giver en dejlig brise i de varme sommernætter. Den varmeste måned er august måned, hvor der på den varmeste dag i 1999 var 44º C i skyggen.

Det er dog oftest en kombination af varme og høj luftfugtighed, der får mange til at søge skyggen i de varme måneder. Luftfugtigheden omkring de maltesiske øer er sjældent lavere end 40%, og ligger ofte på 75% eller mere om sommeren.

Efter et par varme og tørre måneder kommer Sciroccovinden ofte på besøg i august/september. Vinden kommer fra Saharaørkenen og kan bringe en masse små sandkorn med sig.

  • Husk, at medbringe vand til alle ture, men især fra april til november

  • Tækkelig påklædning ved besøg i kirker og andre hellige steder

  • Husk solcreme

  • Malteserne er altid søde og hjælpsomme og kan bidrage med nyttig lokal viden

  • Benyt så vidt muligt de beskrevne ruter, da det kan være svært at se, om du er kommet ind på privat område. Undgå de dyrkede områder

  • Skilte med Private eller RTO (reserved to owner ) skal respekteres