Oplev Maltas imponerende og gådefulde fortid, når vi besøger verdens ældste fritstående stenaldertempler. På udflugten går vi på opdagelse i de mere end 5000 år gamle stenkonstruktioner, mens vi forsøger at blive klogere på tempeltidens arkæologiske mysterier.
Den dag i dag ved arkæologerne ikke, hvad de ca. 30 tempelkomplekser på Malta og Gozo har været brugt til. Og det er fortsat en gåde, hvordan man har kunne bygge med 20 tonstunge stenblokke, hvor flere ovenikøbet rager over seks meter op i landskabet.
De fascinerende forhistoriske templer har dog flere fællestræk, som måske giver en idé om deres anvendelse. De gyldne kalkstenstempler er alle kløverformede med ovale rum. De har alle et offeralter og hule sten til offerblod fra dyr. Og samtlige templer er placeret på sydøstlige forhøjninger. I templerne har arkæologer desuden fundet kvindefigurer med overdrevne former, hvilket tyder på, at man har dyrket frugtbarheden. I 2500 f.Kr. forsvandt den civilisation, der byggede templerne pludselig, og man ved ikke hvorfor.
De bedst bevarede templer er Hagar Qim og Mnajdra, der ligger sammen på det sydlige Malta, og Ggantija på Gozo. Templerne i Tarxien, som blev opdaget i 1914 begravet under en meter jord, regnes også blandt nogle af de ypperste i Europa.
Det kan variere fra udflugt til udflugt, hvilke spændende templer vi besøger, så kontakt rejselederne for mere specifik information.