Det traditionelle køkken
Men de seneste år er der opstået en ny bevidsthed om det traditionelle, maltesiske køkken, der er enkelt og gedigent og baseret på gode råvarer som kanin, friskfanget fisk, solmodne tomater og god olivenolie.
Vinen på Malta er lavet af druer dyrket på Malta. Det var tidligere nærmere reglen end undtagelsen, at maltesisk vin blev produceret af druer importeret fra Frankrig eller Italien, men nu er der dukket flere og flere vingårde op på Malta og Gozo.
Maltetiske specialiteter
Hvis man skal udnævne en maltesisk nationalret, må det være kaningryde med hvidløg og vin, oftest serveret med pommes frites, endnu en arv fra englænderne. Eller lampuka, en slags fisk i makrelfamilien, som først må fiskes fra august. Prøv den f.eks med kaperssauce.
En anden klassiker, der er ideel til forret eller frokost, er en tallerken med soltørrede tomater, kapers og oliven, små gedeoste rullet i peber, gbejniet, og – hvis man er heldig – olivenolie fra Gozo. Hertil tykke humpler friskbagt landbrød. Uhmm.
Pastizzi er en typisk snack, en lille butterdejspakke fyldt med ricottaost eller ærtemos. Prøv dem, når bageren hiver en rygende varm plade ud af ovnen sidst på formiddagen. Den skylles måske ned med den bittersøde Kinnie, maltesernes svar på cola.
Souvenirs med smag
- Timianhonning: Har du først smagt den, bliver du afhængig.
- Havsalt: Indvundet i de flade fordamningsbassiner, som malteserne har brugt i århundrede. På højde med fx engelsk Maldon Salt, bare meget billigere.
- Kapers: Bare tanken om, at buskene gror vildt på øerne får de små saltede eller eddikesyltede blomsterknopper til at smage meget bedre.
- Gbejniets: Tørre gedeoste rullet i peber og lagt i glas med olivenolie. Enten bliver man fan eller også flygter man...
- Meridiana Bel Syrah: En af de bedste rødvine, der dyrkes på Malta
De bedste restauranter
Spis på én af vores gode restauranter på Mellieha Holiday Centre eller se vores tip til top 10 restauranter på Malta.